Speech Han

Beste allemaal,
Mag ik jullie allemaal van harte welkom heten op deze (mooie) 1ste mei hier in de Truyenhofstraat in Gerdingen bij de opening van onze en zeker ook jullie kapel.

Voor diegene die mij niet kennen, mijn naam is Han Beeren en ik was diegene met het idee om een kapelletje te bouwen voor ons “Lieve Vrouwke” en al de engelen.
Ik wilde door de bouw van deze kapel mijn dankbaarheid tonen aan “Moeder Maria” en alle lieve engelen die mij dagelijks in mijn leven, in mijn gezin, in mijn werk en in zovéél meer begeleiden.
Maar ik wou zeker ook een plek voor jullie mensen waar jullie tot rust konden komen.
Toen ik letterlijk met het idee rondliep en aan hierboven vroeg dat ze me moesten helpen hoe en waar die kapel moest komen, had ik nooit durven dromen dat datgene wat zich de afgelopen maanden hier in Gerdingen heeft afgespeeld werkelijkheid zou worden.
Ik had een doel voor ogen en dat er een kapel zou komen stond voor mij als een paal boven water.
Alleen als ik nu terugkijk op deze laatste maanden en weken kan ik alleen maar ontzettend dankbaar zijn.

Ik had gevraagd dat als ze hierboven een kapel wilden dat ze de juiste mensen op mijn pad moesten brengen, de plek moesten tonen waar de kapel mocht gebouwd worden en ik had er stiekem bij gevraagd dat het wel aan een bos of weide mocht komen, in de buurt van het fietsroutenetwerk, kortom op een mooie groene plek ergens in Bree.
Het Mariabeeld dat in de kapel staat kwam ik tegen in een winkel ik liep er gewoon met mijn voeten letterlijk tegen en zo is het verhaal begonnen.
De vrijdag kocht ik het beeld en s’avonds kwamen Lida en Leo bij ons thuis voetbal kijken.
Onder de halftime van de voetbal kwam het Mariabeeld ter sprake dat op de kast in de woonkamer stond en liet ik Leo weten dat het stiekem mijn droom was om een kapel te bouwen.
Leo zou zijn licht eens opstekende hij bij de kerkraad of er ergens plaats was voor mijn beeld in te zetten.
Een weekje later kreeg ik een mail dat er een kapel in Wijshagen leeg stond en dat mijn beeld daarin mocht komen als ik dat zag zitten.
Maar toen we gingen kijken naar de kapel was te klein er kon een beeld in van ongeveer 50 cm en ons Maria beeld is 85 cm hoog.
Dus was die optie niet de juiste.
We zijn ook gaan kijken hier een beetje terug naar de kapel op de Barierstraat, maar naar mijn gevoel stond ze te kort op de weg en ik wou er graag een bankje bij en daar was de plaats niet voor.
Ik heb Leo gebeld en hem verteld wat mijn bezoekjes aan de kapellen hadden opgebracht.
Leo zei tegen me, awel Han dan is er nog één optie, ik heb in de Truyenhofstraat een weide en als je wil mag je op de kop van deze weide jouw kapel bouwen.
Ik ben diezelfde dag nog naar hier gereden samen met mijn man Per en Leo, toen ik hier aan kwam zat mijn gevoel onmiddellijk goed.
Dit zou de plek worden voor de kapel, jullie kapel.
Leo vond het zelfs een hele eer daar zijn vader altijd een droom had om een kapel te bouwen en hij dat nu jaren later zelf kon verwezenlijken.
Ik kan vandaag zeggen dat ik super trots ben op wat wij als groep bereikt hebben.

Maar:
Toch was deze kapel er nooit gekomen zonder één bijzondere man.
Leo Rijken want hij heeft vanaf dag 1 samen met zijn vrouw Lida Philipsen mijn idee mee ondersteund.
Zoals ik al zei is op hun grond de kapel gebouwd met de stenen en dakpannen van de oude boerderij van Leo zijn grootvader.
Leo heeft ontzettend veel geregeld voor de kapel die er vandaag nu staat.
Hij regelde alle werken, sprak mensen aan die iets voor de kapel konden betekenen.
Ik meen oprecht dat als Leo en Lida er niet waren geweest dat deze kapel vandaag niet had kunnen opengaan.

De naam van de kapel die we zo meteen gaan onthullen is unaniem beslist door alle helpende handen die op de een of andere manier iets voor de kapel hebben betekent.
Het ging vanzelf iemand uit de groep kwam met een idee en weer iemand anders pikte daarop weer in.
Iemand kende weer een ander iemand die op één of ander vakgebied een bijdrage kon leveren.
Ik ben er dan ook van overtuigd dat ze hierboven deze mensen op voorhand hebben gekozen en gestuurd omdat ze héél goed wisten dat deze mensen allemaal een hart van goud hebben en met héél veel enthousiasme hun schouders onder dit project zouden zetten.

Deze kapel is er eentje waar er volgens mij in heel Bree-(Gerdingen) en omstreken ver daarbuiten nog géén van bestaat.
De kapel is speciaal voor al jullie overleden dierbaren, groot en klein.
Je kan hier een kaarsje komen opsteken, eens mijmeren, een gesprekje hebben met iemand die er ook aanwezig is.
Even een rustmomentje, om eventueel te bidden moest je daar nood aan hebben, om te danken, maar vooral ook om eens te stil te staan bij jullie overleden dierbaren, om een gunst te vragen of een kaarsje te laten branden en zoveel meer.

We hebben zelfs een brievenbus opgehangen.
Want als er iemand nood heeft om een briefje te schrijven, een kind dat een tekening wil maken voor zijn overleden ouder of grootouder, deze postbus is de brievenbus naar boven, naar alle sterren daarboven in de hemel.
En wie weet als er een adres wordt achtergelaten stuurt de hemel misschien wel een briefje terug.
Ook werd er tijdens de werkzaamheden speciaal een gebed geschreven waarvan iedereen hier aanwezig vrijblijvend vandaag eentje mag meenemen.

We hebben aan alles gedacht (hopelijk) want noveen kaarsen zijn er ook in de kapel, in B&B Truyenhof hier tegenover en bij onze dames aan tafel zijn ze te koop en deze volledige opbrengst van de kaarsen zal elk jaar opnieuw geschonken worden aan een goed doel dat Leo en mezelf elk jaar opnieuw gaan kiezen.
Jullie kunnen vandaag ook voor diegene die grote dorst hebben bij B&B Truyenhof iets gaan drinken aan een democratisch prijsje en daarbovenop staat Hedera Helix er met hot-dog en gaat de opbrengst van deze verkoop naar hun goede doel. Zij baten een inloophuis uit voor mensen met een psychische kwetsbaarheid een heel mooi doel waar heel veel ouderen en jongeren zichzelf kunnen zijn en een warm gesprek kunnen hebben.

Voordat we de naam van de kapel gaan bekent maken zou ik willen vragen aan alle helpende handen van onze kapel om even naar voor te komen.
Want zonder jullie bijdrage stond hier gewoon nog een weide.
Ik heb vandaag voor jullie allemaal voor een klein presentje gezorgd, als dank van mij uit naar jullie allemaal persoonlijk om mijn droom mee helpen te bouwen en waar te maken.
Jullie namen even benoemen is het minste wat ik kan doen.
Dus als ik mag vragen om even allemaal naar voor te komen zodat ik jullie persoonlijk even een geschenkje kan geven maar vooral zeker ook kan bedanken voor wat jullie hier de afgelopen maanden samen met Leo en mij hebben gerealiseerd.
Dikke dikke merci aan:

Eerst en vooral Leo Rijken de man die alles regelde wat de bouwwerken en zoveel meer betrof voor de kapel. Leo je was voor mij een geweldige steun en vriend in een ongelooflijk project wat wij samen met heel veel mensen hebben gerealiseerd.
De uren dat jij in de auto gezeten hebt om dingen te halen, de vele telefoons die je pleegde om dingen geregeld te krijgen, ik meen het echt vanuit de grond van mijn hart, Dikke dikke dankjewel.

Dan onze Burgemeester Liesbeth Van der Auwera bedankt dat uw hier vandaag aanwezig bent en zo meteen ook even een woordje wil zeggen, maar als inwoner van de Stad Bree wil ik uw persoonlijk ook bedanken om mee te denken en enthousiast te zijn over mijn idee wat de kapel betreft.
Toen ik de eerste keer op dienstbetoon kwam stuurde uw mij de dag erna een mail dat dit tot wel een zeer fijn gesprek was en dat uw alles in het werk zou stellen om te bekijken wat kon en mocht.
We hebben toen afgesproken dat we er een wijntje op zouden drinken als die kapel klaar was en ik stel voor dat als het officieel gedeelte straks gedaan is dat we de daad bij het woord te voegen.

Maar ook onze Eerwaarde Heer Deken Jaak Janssen die mee kwam vergaderen en genoot van zoveel mooie voorstellen, bedankt dat uw vandaag onze kapel en het Maria beeld wil zegenen dat in de kapel staat.

En dan onze helpende handen, zonder jullie stond dit er vandaag niet, over honderd jaar gaan jullie kleinkinderen en achter kleinkinderen nog kunnen lezen en zeggen dat jullie hebben bijgedragen aan deze kapel.
Mag ik alsjeblieft een groot applaus voor een groep die bijeenkwam op een bijzondere manier. Vele kenden elkaar niet of van ziens en toch werden ze allemaal meedenkers en helpers van deze kapel. Onvoorwaardelijk waren ze er op hun manier.
Kom alsjeblieft even naar voor hier aan het podium:

  • Luc & Annelies Coenen – Verheyen van B&B Truyenhof waar onze vaste vergaderplek was.
  • Onze Architect : An Rijken.
  • De Grondwerken, pleisterwerken, vloeren en bestrating werd gedaan door : Jordie Peerens & Jolien Fincken – Niels Hurkmans & Andy Bloemen.
  • De kapel werd gemetseld door : André Henkens & Linda Soors- Eric Rijken & Jolien Henckens
  • Alle houtwerk van dak tot altaar en bank werd geschonken door : Jos & Miet Daemen – Vandermeulen van houthandel Daemen.
  • De dakwerken en glaszetting waren van de hand van : Gunther Mulders.
  • Ze hebben er stof genoeg voor moeten slikken, de vloer in de kapel werd geschonken door: Jan & Lisette Rijken – Martens.
  • Alle Smeedwerken, van de ramen de deur, noveen kaarshouder, het kruis boven op de kapel werd gemaakt door : André Naus.
  • De Glaskunst van de ramen in de kapel als ook het ontwerp van het logo van onze kapel was van de hand van : Hans & Carine Martens – Simons – Atelier Doorzigt.
  • De Natuursteen Arduinen kwamen van : Thomas Peeters.
  • Voegwerken: De Gebr. Pieter & Lambert Truijen.
  • Het houtsnijwerk in het altaar daar zorgde Rudi Cober voor.
  • De ster in voorbereiding van gietwerk: (in vlakke print 🙂 Sylvia Hermans & (in 3D print 🙂 Twan Kerkhofs.
  • Alle bronzen sterren het gietwerk in brons kunstenaar : Hans Richter.
  • Het engelenbeeld boven in de kapel werd geschonken door mijn eigen schoonouders : Adriaan & Julia Brulez – Heynix.
  • Het schilderen van het engelenbeeld in de kapel kwam van: Myriam van Kets.
  • Alle bloemsierkunst in de kapel en hierbuiten aan de deur met dank aan : Corry Franssen & Hilde Naus.
  • De schenking op het altaar van Don Bosco dankjewel Lidy van Gelder.
  • De Tuinaanleg werd verzorgd door : Patrick & Liesbeth Beijk – Weetjens van tuinaanleg Beijk.
  • Alle planten kwamen van: Peter Kenens.
  • Het lakwerk : Toon Hesius van Strameco bedankt.
  • Het veiligheidsglas dankjewel: Jos Jeunen van Alulim.
  • Voor de graafmachine merci aan : Ruben Hendrix.
  • De boomschors en het wijwatervat is geschonken door Evert Vanderstegen van Boomschors Limburg.
  • Jan Mertens en Ksa Bree bedankt voor de werking vandaag achter de schermen.

En dan zijn er twee mensen die ik zeker niet mag vergeten de stille kracht achter Leo & mezelf:
Bedankt aan Lida Philipsen, Lowie en Philippe Rijken (voor de limocellokes en de gezellige avonden wanneer we prive bijeen kwamen om onze kapel vorm te geven en de details en puntjes op de i te zetten maar ook mijne man Perry Brulez en mijn kinderen Brett en Nette en zeker niet te vergeten mijne toffe bijna schoonzoon Maarten die mij toch wel laten doen met mijn soms wel gekke ideeën en stilletjes allemaal toekijken vanop de zijlijn en zo nu en dan tips aangeven wat er eventueel ook een leuk idee zou zijn voor de kapel, mannekes ik zie jullie allemaal graag.

Zo meteen gaat onze Burgemeester Mevr. Liesbeth Van der Auwera even speechen dan zal ze de kapel officieel openen en daarna zal onze deken EH Jaak Janssen de kapel en beelden zegenen.
Ook zijn er zo meteen voor het officieel gebeuren nog enkele woorden die Leo Hans & Patrick met jullie willen delen.
Daarna zijn jullie uitgenodigd om de kapel te bezichtigen.

Het enige wat me nog rest is om jullie nu de naam van onze kapel te verklappen en in de toekomst jullie allemaal op deze plaats een hele fijne tijd te geven van rust, van mijmeren van warme gesprekken aan de kapel en wees maar zeker van dat jullie overleden dierbaren er dan heel dicht bij zullen zijn.

Onze kapel zal de naam “Sterrenkapel” krijgen.
Verwijzend naar alle grote en kleine sterren in de hemel.
Ver weg maar toch ook zo dichtbij.
Voel je meer dan welkom nu en de komende tijd in onze en jullie “Sterrenkapel”.
Dankjewel voor jullie aanwezigheid en ik hef straks heel graag met jullie het glas en dan drinken we er straks samen ene op.
Han.