De kapel

Kapelletjes, grotjes en veldkruisen waren decennialang tekenen van volksdevotie langs Limburgse wegen. De laatste jaren zijn ze grotendeels uit het straatbeeld verdwenen. Maar dat hield een dertigtal Breese vrijwilligers niet tegen om in Gerdingen een nieuwe kapel met tuin te bouwen langs de Truyenhofstraat.

Drijvende kracht achter dit privé-initiatief is Han Beeren van The Angel Academy waar ze spirituele opleidingen organiseert en mensen bijstaat in hun rouwproces.

“Waarom ik dit initiatief genomen heb?”, herhaalt Han onze vraag. “Heel simpel: uit dankbaarheid. Ik ben dankbaar om mijn leven en dankbaar om het feit dat ik elke dag weer met mensen onderweg kan zijn. En omdat ik gelovig ben, natuurlijk. Ik bid elke dag en daar schaam ik me zeker niet voor.”

Een Mariabeeld in de woonkamer van Han bracht het idee om een kapel te bouwen aan het rollen. “Op een keer vroeg ik me af of Onze-Lieve-Vrouw blij zou zijn met een nieuwe kapel in Bree. Dan moest ze hiervoor maar de nodige mensen op mijn pad brengen. En dat gebeurde prompt dezelfde dag al: onze vriend Leo Rijken – de eigenaar van de grond – kwam thuis voetbal kijken en zag een Mariabeeld staan. We raakten aan de praat en de eerste plannen werden gemaakt. Heel spontaan dienden zich elke dag vrijwilligers aan om een deel van de bouwwerken op zich te nemen”, vertelt Han.

Sterrenpost

De nieuwe kapel ligt vlakbij het fietsroutenetwerk in een rustige omgeving. “Iedereen kan hier terecht om even stil te staan, voor een moment van bezinning of om een praatje te slaan”, zegt Han.

De kapel kreeg de naam Sterrenkapel mee. “Mensen die iemand verloren hebben in hun leven, kunnen hier verpozen. Er staat ook een sterrenbrievenbus: daar kan je sterrenpost in achterlaten. Als je daarbij je adres bekendmaakt, krijg je misschien wel een antwoord op je briefje. Er kunnen ook kaarsen worden aangestoken: de opbrengst daarvan gaat jaarlijks naar een goed doel. Voorts heeft alles op en rond de kapel een betekenis: de muren, de kleurrijke gebrandschilderde glazen, de tuin… Kom deze kapel en haar vele verhalen zeker eens ontdekken”, besluit Han.