Tuin

Door Patrick Beijk

Tijdens het bedenken van de aanplanting van de tuin wilde ik graag een huiselijke sfeer creëren, maar waar ook symbolische waarden aan verbonden zitten.
Ieder seizoen van het jaar kleur in de tuin, om zo een aangename plaats te creëren waar men het hele jaar door kan herdenken en rust vinden.
De kastanje houten omheining die in eerste opzicht in een cirkel staat, staat voor onder andere voorspoed, heelheid, verandering ten goede, winst en verlies. Een symbool van de eeuwigheid.
Zoals de tijd heeft een cirkel geen begin of eind. Hij komt steeds terug bij hetzelfde, net als het leven.


Maar kijkt U vanuit de hemel dan ziet U dat de omheining in de vorm van een ei staat.
dit is het symbool van nieuw beginnend leven. Wij hebben er voor gekozen om de cirkel of de ‘ring van het leven’, niet in het kruis, en niet de tuin perfect rond te maken omdat het leven nooit perfect is!
24 uur per dag, 7 dagen in de week, 12 maanden per jaar denken wij aan onze dierbare overledenen.
Vandaar ook :
* 24 maal lampenpoetsersgras,
* 7 hortensia’s
* en 12 keer prachtriet

In weer en wind, dag na dag, behouden zij de beweeglijkheid van het leven, die ondanks alles ook troost bieden met hun vormen en kleuren, waarin we kunnen wegdromen naar andere tijden.
We hebben 3 Bekende aartsengelen: Michaël, Gabriël en Rafaël. Deze worden vertegenwoordigd door de Aliums, links en rechts van de kapel.
Juist als de Aliums zijn de Aartsengelen ook altijd aanwezig. Zoals de Aliums stevig verankerd zijn in de grond, zijn de Aartsengelen dichtbij in onze aanwezigheid en zijn ze bekend als beschermheiligen. Aliums staan bekend om kwade geesten, ziekten en ongeluk buiten de deur te houden.
In het Duits worden ze ook ‘Allermanschharnisch’ genoemd: een harnas voor iedereen. Vaak werden ze dan ook op grafstenen afgebeeld als symbool van de eeuwigheid, het eeuwige leven!

De bescherming van alle planten wordt gedragen door de schors, die door de bomen afgeworpen werd, zodat de “jongere generatie planten” ondersteuning krijgt bij het groeien en bloeien om zo de oneindige cirkel te vervolmaken.

Onze bank hebben we geplaatst in een driehoek omdat een driehoek staat voor balans en harmonie, die velen onder ons kwijt zijn geraakt en terug zoeken na zo een moeilijke periode. Vandaar dat we aan weerszijden van de bank hebben gekozen om lavendel te planten, om ons te helpen die balans en harmonie terug te vinden, omdat deze de eigenschap bezit om rust te geven, te kalmeren, te verzachten, op te beuren en om gebalanceerd te raken.

Je kan er haast niet naast kijken, onze boom, “onze levensboom”.
Dit is een meidoorn, een geslacht uit de rozenfamilie. In het vroege voorjaar krijgt hij mooie witte bloemen waar vlinders zot van zijn en in het najaar rode bessen die de vogels graag hebben. Door zijn lange doornnaalden zijn deze bomen ook een ideale broedplaats voor nieuw leven.

Over nieuw leven gesproken:
De groene haag die onder de boom staat symboliseert de wolken aan de hemel.
We laten onze levensboom ter nagedachtenis van onze “overleden sterrenkindjes” groeien en nieuw leven creëren in de wolken, daarboven hoog in de hemel.
Ook wij zelf zijn er van overtuigd dat wij “onze sterretjes en ook andere dierbaren overleden ” terug zien, eenmaal we ook onze reis hier op aarde beëindigen.
Mijn vrouw en ikzelf zijn getroffen door dit overheersende verdriet, vandaar dat deze “mijmerplek”, zoveel betekenis heeft voor ons en het meewerken aan deze Sterrenkapel een soort van verwerking is geweest.
En we hopen dat dit voor veel mensen een plek mag zijn van rouwen, verwerken en herdenken, en ontmoetingen, voor hen die dit zoeken en nodig hebben. Dat zij hier de kracht en moed vinden om door te gaan….